Τηλέφωνο 210 8050131 / 6972538447
Δευ - Παρ: 5:30PM - 9:00PM Σαβ - Κυρ: Κλειστό
Email info@kardiologosmarousi.gr

Ασύρματη Δοκιμασία Κοπώσεως

Η στεφανιαία νόσος, διαδεδομένη πάθηση της καρδιάς που χαρακτηρίζεται από στενώσεις στα στεφανιαία αγγεία, δηλαδή στα αγγεία που αρδεύουν τον καρδιακό μυ, δεν αποκαλύπτεται συνήθως με το απλό ηλεκτροκαρδιογράφημα ηρεμίας, ιδίως στα αρχικά της στάδια. Η δοκιμασία κοπώσεως είναι μια αναίμακτη εξέταση, που χρησιμεύει τόσο στην αρχική διάγνωση όσο και στη διαχρονική παρακολούθηση της στεφανιαίας νόσου. Στη δοκιμασία κοπώσεως, σε κατάλληλα εξοπλισμένο χώρο, ο εξεταζόμενος υποβάλλεται σε ελεγχόμενη σωματική άσκηση (βάδισμα σε κυλιόμενο τάπητα), κατά την οποία συνεχώς παρακολουθείται το ηλεκτροκαρδιογράφημα και η αρτηριακή πίεση, ενώ αξιολογούνται ενδεχόμενα ενοχλήματα που μπορεί να αναφερθούν κατά τη διάρκεια της άσκησης καθώς και μετά από αυτήν. Κατά την άσκηση αυξάνονται η καρδιακή συχνότητα και η συστολική αρτηριακή πίεση με αποτέλεσμα την αύξηση του καρδιακού έργου. Το καρδιαγγειακό σύστημα των ασθενών με στεφανιαία νόσο έχει μειωμένες εφεδρείες και συνήθως δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στο αυξημένο έργο που απαιτεί η κόπωση. Έτσι επέρχεται ισχαιμία με τα κλινικά (πχ στηθάγχη) ή εργαστηριακά (ηλεκτροκαρδιογραφικές αλλοιώσεις, αρρυθμίες) ευρήματά της.

Στον εξεταζόμενο συνδέουμε σειρά από καλώδια (ηλεκτρόδια) με αυτοκόλλητες ταινίες και έπειτα ανεβαίνει στον κυλιόμενο τάπητα. Στην αρχή η άσκηση είναι εύκολη και προοδευτικά γίνεται εντονότερη, όπως καθορίζεται από το πρωτόκολλο που ακολουθείται. Το πιο δημοφιλές είναι το πρωτόκολλο Bruce το οποίο αποτελείται από στάδια, με διάρκεια 3 λεπτών το καθένα.

Οδηγίες για τους εξεταζόμενους

Αυτοί που θα υποβληθούν σε δοκιμασία κοπώσεως θα πρέπει:

  • Να μη γευματίσουν τουλάχιστον δύο ώρες προ της δοκιμασίας.
  • Να αποφύγουν τον καφέ, το τσάι, το αλκοόλ και το κάπνισμα την ημέρα της εξέτασης.
  • Να φορούν ενδυμασία-παπούτσια κατάλληλα για έντονο περπάτημα (αθλητικά).
  • Να ενημερώνουν το γιατρό εάν λαμβάνουν κάποια φαρμακευτική αγωγή ώστε να γίνει εκ των προτέρων ρύθμιση των αντιυπερτασικών, αγγειοδιασταλτικών και βραδυκαρδιακών φαρμάκων.

Η δοκιμασία κοπώσεως που χρησιμοποιούμε βασίζεται σε ασύρματη τεχνολογία κατά την οποία η μεταφορά του ηλεκτροκαρδιογραφήματος στον υπολογιστή δεν γίνεται μέσω καλωδίου.

Η ασύρματη μετάδοση του ηλεκτροκαρδιογραφήματος συμβάλλει στη μεγαλύτερη άνεση του εξεταζόμενου, κυρίως όμως επιτρέπει την καλύτερη καταγραφή του ηλεκτροκαρδιογραφήματος, αφού αποτρέπονται τα παράσιτα (artifacts) που παράγονται λόγω των μετακινήσεων του ασθενούς και των καλωδίων.