Τηλέφωνο 210 8050131 / 6972538447
Δευ - Παρ: 5:30PM - 9:00PM Σαβ - Κυρ: Κλειστό
Email info@kardiologosmarousi.gr

Δυναμική ηχωκαρδιογραφία (stress echo)

Το stress echo αποτελεί μια εξειδικευμένη τεχνική που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου και την εκτίμηση της καρδιακής λειτουργίας. Το βασικό της πλεονέκτημα είναι ότι, σε αντίθεση με το σπινθηρογράφημα καρδιάς, η εξέταση διενεργείται χωρίς τη χρήση ραδιενεργού φαρμάκου.

Η διάρκεια της εξέτασης είναι περίπου μισή ώρα και η αξιοπιστία της μεθόδου στη διάγνωση σημαντικής στένωσης των στεφανιαίων αγγείων είναι υψηλή (80-90%), όταν διενεργείται από εξειδικευμένο καρδιολόγο. Στον εξεταζόμενο τοποθετείται αρχικά φλεβοκαθετήρας στο χέρι καθώς και ηλεκτρόδια στο θώρακα για συνεχή καταγραφή ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Στη συνέχεια διενεργείται μία ηχωκαρδιογραφική μελέτη ηρεμίας (μελέτη αναφοράς). Ο εξεταζόμενος σε όλη τη διάρκεια της εξέτασης είναι ξαπλωμένος στο εξεταστικό κρεβάτι, όπως ακριβώς και όταν κάνει triplex καρδιάς. Το stress προκαλείται με τη χορήγηση ειδικού φαρμάκου (δοβουταμίνη) ενδοφλεβίως και όχι με βάδιση σε κυλιόμενο τάπητα.

Η δόση της χορηγούμενης δοβουταμίνης αυξάνεται σταδιακά (4 στάδια) κάνοντας την καρδιά να χτυπά έντονα και γρήγορα, όπως ακριβώς συμβαίνει κατά τη διάρκεια της άσκησης. Σε κάθε στάδιο της δοκιμασίας ο καρδιολόγος διενεργεί ηχωκαρδιογράφημα, ώστε να παρακολουθεί και να καταγράφει την ανταπόκριση της καρδιάς, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει συνεχής καταγραφή ηλεκτροκαρδιογραφήματος και μέτρηση της αρτηριακής πίεσης , όπως στο test κοπώσεως.

Το δυναμικό ηχωκαρδιογράφημα ολοκληρώνεται όταν επιτευχθεί ο στόχος της μέγιστης καρδιακής συχνότητας που προβλέπεται για την ηλικία του ασθενούς.

Αφού ολοκληρωθεί η μελέτη ο εξεταζόμενος παραμένει ξαπλωμένος για μερικά λεπτά μέχρι να επανέλθει η καρδιακή συχνότητά του στα φυσιολογικά επίπεδα. Ο εξεταζόμενος παραμένει στην αίθουσα αναμονής για 30-40 λεπτά και εν συνεχεία αφαιρείται ο φλεβοκαθετήρας. Ακολούθως, μπορεί να επιστρέψει χωρίς κανέναν περιορισμό στο καθημερινό του πρόγραμμα (εργασία, σπίτι, οδήγηση, κτλ).

Υπάρχει δυνατότητα του ιατρείου μας για παραπομπή και διενέργεια του stress echo στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ μέσω ΕΟΠΥΥ.